Gravid

Första besöket hos barnmorskan

Första besöket hos barnmorskan

Att få ett positivt graviditetstest är en spännande och känsloladdad stund. Något av de första stegen på denna resa är att kontakta din barnmorskemottagning, eller mödravård (MVC)!

När är det första besöket?

Det första besöket hos barnmorskan brukar ske någon gång runt vecka 6, med det sagt kan det ibland bli lite tidigare eller senare beroende på vilka tider som finns. Kontakta gärna din barnmorskemottagning snart efter att du fått ett positivt graviditetstest!

Första besöket är ett så kallat hälsosamtal där man frågar om hur den gravida mår och vad man kan tänka på vad gäller mat och levnadsvanor. Du får också träffa den barnmorska som kommer följa er under hela graviditeten, därför är det viktigt att det känns bra och att det är en person du får förtroende för. Känns det inte bra så går det naturligtvis bra att byta. En eventuell partner får gärna följa med på besöket. 

Under hälsosamtalet brukar man boka tid för det så kallade inskrivningssamtalet som sker någon eller några veckor efteråt, ungefär i vecka 10. Hur rutinerna ser ut kan skilja sig åt beroende på vart du bor och vilken mottagning du väljer. Kolla gärna på din mottagnings hemsida hur upplägget ser ut just där. 

 

Vad gör man på inskrivningssamtalet?

Under inskrivningssamtalet, precis som under alla kommande besök hos barnmorskan, får du möjlighet att prata om alla frågor och funderingar som snurrar i huvudet.

Barnmorskan kommer också att ta lite prover för att kolla så att alla värden är bra. 

Vanligtvis brukar man under ett inskrivningssamtal får göra detta:

  • Ta blodtryck, urin- och blodprov.
  • Väga sig. Anledningen till att barnmorskan vill kika på ens vikt är helt enkelt att över -eller undervikt kan medföra vissa risker under graviditeten.
    Viktigt att veta är att detta är frivilligt och att du kan be om att inte få se eller höra din vikt om du inte vill. 
  • Gå igenom din egen, närmsta familj samt eventuell partners sjukdomshistorik och eventuell medicinering - detta för att se om det finns något som kan göra graviditeten lite mer komplicerad och barnmorskan behöver hålla lite tätare koll på den. 
  • Prata igenom känslor och förväntningar, hur livssituation och hälsa ser ut. Finns det något du eller din partner behöver extra stöd i?
  • Samtal kring fosterdiagnostik.
  • En mödravårdsjournal upprättas.

Om det är så att något av det man normalt sett gör under besöken hos barnmorskan inte känns bra eller upplevs obehagligt, till exempel att ta blodprover eller väga sig, så kan du berätta det. Tillsammans med din barnmorska kan ni komma fram till hur ni ska lägga upp besöken framöver för att det ska kännas bra för dig. 

 

Mödravårdsjournalen följer graviditeten

På inskrivningssamtalet tar man alltså fram en mödravårdsjournal. I den sparas uppgifter om blodtryck, vikt, bebis tillväxt och hur hjärta slår. Den kommer följa med genom hela graviditeten och uppdateras varje gång man ses. Allting som händer under graviditeten och med bebisen förs in i journalen, detta för att sedan följa med in till förlossningsavdelningen när det är dags för bebisen att komma ut!

 

Vilka veckor besöker man barnmorskan?

Barnmorskan träffar man ungefär 8 till 10 gånger under graviditeten så länge man är frisk och graviditeten är utan komplikationer. Efter inskrivningssamtalet, som sker ungefär i vecka 10,  brukar det dröja tills efter rutinultraljudet innan det är dags att ses igen. Det hinner alltså gå några veckor innan man träffar sin barnmorska igen,  vanligen i vecka 25. Självklart finns det möjlighet till telefonsamtal eller ett tidigare besök om du mår dåligt eller känner att du behöver extra stöd i din graviditet. 

Mot slutet av graviditeten brukar man ses oftare, ungefär varannan vecka. Under era möten kommer barnmorskan att återigen fråga om hälsa och mående, mäta bebisens tillväxt, informera om amning, BB-vård och förlossningen.

Mot slutet av graviditeten brukar man göra en sammanfattning av graviditeten. Det innebär att du som födande, samt eventuellt den som ska vara med dig under förlossningen, får samla dina önskemål, orosmoment och tankar kring förlossningen och BB-tiden. Be gärna din barnmorska att gå igenom olika smärtlindringsalternativ om du känner dig osäker, det är din graviditet och förlossning, du bestämmer!

Lycka till mama! 

Läs nästa

9 Snabba med Louise Nordahl

Lämna en kommentar

Denna webbplats är skyddad av hCaptcha och hCaptchas integritetspolicy . Användarvillkor gäller.